^Na vrh strane
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Digitalna škola - evropski pilot projekat

Digitalna zrelost škola (Projekat A-Selfi)

"Digitalna škola – evropski pilot program" koji finansira Evropska unija u okviru ERASMUS+ programa realizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Centar za obrazovne tehnologije Zapadni Balkan.

Projekat ima za cilj da sačini model razvoja  i  priznavanja  „digitalnih  škola“  koji će poslužiti  kao  putokaz za  uspešno  razvijanje  digitalnih  obrazovnih  praksi u školama. Cilj programa je promovisanje, prepoznavanje i podsticanje efikasnog korišćenja tehnologija za razoj digitalnog obrazovanja.

U okviru programa razvijen je okvir  za dobijanje  oznake  "Digitalna škola” kojim se meri  nivo elektronske zrelosti u primeni digitalnih tehnologija u školi.

Procena digitalne zrelosti škole vrši se u sledećim kategorijama:

  • SELFIE samovrednovanje
  • Rukovođenje
  • Saradnja i umrežavanje
  • Infrastruktura i oprema
  • Kontinuirani profesionalni razvoj
  • Nastava i učenje
  • Vrednovanje
  • Digitalna kompetencija učenika

Škola za svaku od gore navedenih kategorija dostavlja dokaze o ispunjenosti, nakon prikupljanja i dostavljanja dokaza sledi proces validacije. Na kraju postupka za svaku od kategorija u kojoj škola pokaže svoju digitalnu zrelost dobija zvezdicu. Pomoć školama u priklupljanju dokaza o svojoj digitalnoj zreloti pružaju i dva nacionalna  mentora. 

U ovaj pilot projekat pored 20 odabranih škola iz Srbije uključeno je još 55 škola iz Irske, Litvanije, Slovenije, Srbije i Škotske. 

Na naše veliko zadovoljstvo jedna od odabranih škola je i naša škola.

Školski koordinatori za realizaciju projekta su Darko Dujnović i Snežana Zekavica.

Projekat je realizovan u periodu 2020. - 2021. godina.

Više o projektu i školama učesnicama iz Srbije možete saznati na zvaničnom sajtu projekta https://awards4selfie.eu/sr/

 

16. decembra 2021. godine, završena je evaluacija škole, naša škola ocenjena je maksimalnom ocenom.

Na osnovu dokaza koje je škola podnela o ispunjenosti sviih kategorija koje su se ocenjivale, evaluatori koji su bile zadužene za procenu donele su odluku da smo zadovoljili kriterijume u svim oblastima (ukupno 8) i da smo pored toga dobili i preporuku da postanemo Mentor škola jer posedujemo kapacitete da pomognemo i drugim školama u procesu digitalne transformacije.

Izveštaj evaluatora po kategorijama možete pogledati na linku.