^Na vrh strane
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Učenje zalaganjem u zajednici

Iskustveno učenje u Srbiji i regionu - međunarodna konferencija

Ako ti se sviđa podeli sa prijateljima!!!
FaceBook  Twitter  

U četvrtak 5. decembra u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu održana je konferencija posvećena Iskustvenom učenju u Srbiji i regionu. Projekat "Iskustveno učenje" sprovodi organizacija Kolping Srbije.

Osnovni cilj projekta “Iskustveno učenje” je, da kroz uspostavljanje veza između nastavnog gradiva i društveno korisnog angažovanja učenika u lokalnim sredinama, omogući učenicima da prodube svoje znanje, steknu određene praktične veštine i razviju osećaj društvene odgovornosti, negujući aktivno učešće u socio-političkom životu svoje zajednice.

U okviru realizacije projekta učenici naše škole su sproveli akciju pod nazivom "Sa cegerom u kupvinu jer čuvamo okolinu!" čiji je cilj bio da se podigne svest građana Zaječara o značaju zaštite životne sredine, a pored javnog zagovaranja upotrebe platnenih kesa i ankete o upotrebi plastičnih, učenici su i ručno oslikavali platnene cegere koje su delili svojim sugrađanima.

Sama konferencija je bila prilika da se sumiraju rezultati koji su ostvareni u okviru projekta "Iskustveno učenje". Gosti konferencije su bili dr Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja  i Olivera Todorović, pomoćnica direktora Zavoda za unapređivanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja koji su o Iskustvenom učenju govorili kroz prizmu aktuelnosti u obrazovnom sistemu Republike Srbije. 

Iz ugla Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije o Iskustvenom učenju govorile su Željana Radojičić-Lukić, osnivač Asocijacije, Smilja Mrđa, nastavnica iz Sarajeva i Katarina Čarapić nastavnica iz srednje škole u Mionici.

O Iskustvenom učenju u regionu govorila je Željka Marjanović iz međunarodnog udruženja Interaktivne otvorene škole iz Tuzle.

Predstavnici naše škole na konferenciji bile su Danijela Đorđević i Petrovka Đorđević nastavnice koje su zajedno sa učenicima realizovale naš projekat iskustvenog učenja  "Sa cegerom u kupovinu jer čuvamo okolinu!" i Goran Stanković, direktor škole.

Na kraju konferencije školama su dodeljene zahvalnice za učešće u projektu i sertifikati svakom učesniku u realizaciji projekta.