^Na vrh strane
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Programa reforme srednjeg stručnog obrazovanja

 

 

Ukratko o programu

Program reforme srednjeg stručnog obrazovanja sprovodi se od avgusta 2003. godine, na inicijativu Ministarstva prosvete u saradnji sa Evropskom unijom. Cilj reforme je razvoj stručnog obrazovanja zasnovanog na potrebama privrede i tržišta rada. Drugim rečima, kroz reformu je planiran razvoj stručnog obrazovanja kroz koje će se školovati učenici koji će se, kada završe stručne škole, lako i brzo zapošljavati ili, ako žele, nastavljati školovanje na višim školama i fakultetima.

Kroz Program reforme, između ostalog, razvijeni su novi i redefinisani stari nastavni programi za 20 oglednih profila, veliki broj nastavnika je kroz seminare, obuke i studijska putovanja osposobljeno za implementaciju oglednih programa u školama, finansirani su radovi na rekonstrukciji školskih zgrada, kroz Fond za inovacije finansirani su projekati koje su realizovale škole, fakulteti i druge institucije, čije su aktivnosti bile usmerene na obuku nastavnika, nove nastavne metode, razvoj nastavnih sredstava i modernizaciju nastavnih programa.

 

Tehnička škola u Programa reforme srednjeg stručnog obrazovanja

Uvođenjem oglednog obrazovnog profila tehničar mehatronike naša škola se uključila u Program. Školske 2007/08. godine po prvi put su upisani učenici u ovaj obrazovni profil ali pripreme su počele školske 2005/06. godine. Pripreme su obuhvatale obuke nastavnika za primenu novih nastavnih metoda, učešće nastavnika u pisanju nastavnog plana i programa za ovaj obrazovni profil. Kroz Program škola je dobila opremu za realizaciju ovog obrazovnog profila u vrednosti od 80.000 evra (računarska oprema, oprema za laboratorije i nastavna sredstva).